.quickedit {display:none;} .quickedit {display:none;}

19 Mayıs 2021 Çarşamba

Doğru nedir?

 


Doğru nedir? Tek midir? Değişmez midir?

      Biz çocukken maddenin en küçük yapı taşının atom olduğu söylenirdi. Sonra onun da çekirdek ve etrafında dolaşan elektronlardan oluştuğunu, daha sonra ise çekirdeğin de proton ve nötronlardan oluştuğunu öğrendik. Ben büyüdükçe doğru değişti. Hala bunun son ve gerçek doğru olup olmadığından emin değilim. Demek ki doğru zamana göre değişiyormuş.
      İnsanların içinde bağırarak konuşmamak doğru bir davranış diye biliyordum. Askere gidince bağırarak cevap vermek doğru oldu. Demek ki doğru yere, yani mekana göre değişiyormuş.
      Bana göre dürüst olmak, doğru sözlü olmak ve insanları aldatmamak doğru bir davranıştı. Ancak bazı insanlar için yakalanmadıkça yalan söylemek, insanları aldatmak doğruymuş. Demek ki doğru insanlara göre de değişiyormuş.
      Deniz kenarında sırtını denize sırtını dönen birine ne gördüğünü sorarsan muhtemelen gördüğü dağları anlatır. Yüzü denize dönük olan ise denizi. Demek ki doğru bakış açısına göre de değişiyormuş.
      Doğru tek değildir. Bir konu hakkında birden fazla kişinin birbirine zıt ifadeleri doğru olabilir. Tek bir doğru yoktur. Dolayısıyla mutlak doğru da yoktur. Doğru izafi bir kavramdır. Zamana, mekana, kişiye, baktığın yere vb. göre değişir.
     Dolayısıyla ben bana ''doğru söylüyorum'' diyenlere hep şüpheyle bakarım. Hangi doğruyu, kimin doğrusunu, neye göre doğruyu söylediğini araştırırım.
                                                                                                                                    Mehmet Çanlı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder