.quickedit {display:none;} .quickedit {display:none;}

15 Kasım 2013 Cuma

Seçim hazırlıkları ve propaganda (SEÇİM STRATEJİLERİ) teknikleri için bazı yöntemler.

Seçimler yaklaşıyor. Her parti ve bu partilerden her aday şimdiden propaganda faaliyetine başlamış durumda. Her yerde tanıtım afişleri asılmaya başlandı. İnternet siteleri kullananlar da var.
Propaganda için bir çok araç var ancak yöntem konusunda herkes bilgili değil. İsteyen faydalansın diye çok önceleri okuduğum ve önemli yerlerini not ettiğin bir kitabın anlattığı temel esasları burada yazıyorum. Belki işine yarayan birileri olabilir.

Propaganda faaliyetlerinde yyulması veya yapılması tavsiye edilen hususlar.
-Gençleri hedef alın.
-Tartışmaya mümkün olduğu kadar girmeyin.
-Hedef kitlenizi belirleyin ve bunların dikkatini çekecek bir şeyler yapın.
-Modern yöntemler yanında; afişler, duvar yazıları ve bire bir görüşme yöntemlerini ihmal etmeyin.
-Hedef kitlenin heyecanları ve duygularını tespit edip bunlara hitap edin.
-Söylemlerinizde rakiplerinizi tarif ederken belirli ve itici tipler yaratın (Terörist, soyguncu, diktatör, beceriksiz vb. Bunları rakibinize uygun olanlardan belirleyin ve daima vurgulayın.).
-İsimleri değiştirin. Mesela Demirel, Özal veya Cumhurbaşkanı demez bunun yerine Çankayanın başı veya Çankayadaki adam derdi.
-Kamuoyunca bilinen gerçeklerden sizin amacınıza hizmet edecek olanları seçerek sürekli bunları vurgulayın.
-Basit ve anlaşılır sloganlar seçin. Bunların sayısı çok olmasın. Daima bunları tekrar edin.
-Tartışmadan kaçının fakat cüretkar iddialarda bulunun. Mesela 100 günde ülkeyi düze çıkarırım gibi.
-Bir ortak düşman yaratın. Dikkatleri bu düşmana çekin ve bu düşmanla bir tek sizin mücadele edebileceğinizi söyleyin.
-Dini ve toplumsal grup liderlerini yanınıza çekin.
-Toplumun alışık olduğu mevcut inanç, fikir ve davranışlara paralel söylemlerle amacınızı anlatın.
-Kitle haberleşme araçlarını mümkün olduğu kadar çok kullanın. Sosyal medyada hesap açın ve buradan mesajlarınızı sürekli olarak gönderin. Gerekirse bu işler için sürekli birkaç kişi görevlendirin.
-Toplumun rahatsız olduğu tüm konuları belirleyip bunların sorumluluğunu rakibinize yükleyin.
-Hitab ettiğiniz topluma toplumun kafasındaki baba figürü gibi davranın.
-Topluma sürekli bilgi aktarın. Bilgi çok ve sürekli olduktan sonra açık veya kaynağı belli olmayacak şekilde bu bilgileri her türlü vasıtayla bombardıman şeklinde yayın. Ancak bu bilgiler sizin siyasi görüşünüz ve bakış açınıza uygun olarak seçilmelidir.Yani bu bilgileri internette kimin olmadığı belli olmayan bir siteden de duysa kişiler bu bilgilere alışacaktır. Sizin partinizin de bu fikirleri savunduğunu öğrendiği an size temayül edecektir.
-Söylemlerinizde olumsuz cümleler kurmayın. Daima olumlu cümleler kurarak mesajlarınızı iletin. Mesela; bizim iktidarımızda yolsuzluk yapılmayacaktır yerine biz şeffa, açık ve dürüst bir yönetim vadediyoruz demek gibi.
-Söylemlerinizi kendinizi savunma üzerine kurmayın. Savunan her zaman suçluymuş imajını verir. Siz saldırın rakipleriniz kendilerini savunmakla uğraşsınlar.
-Propagandanızı hedef kitle içindeki kişiler tarafından da vermeye gayret edin. İnsanlar kendilerinden birinin söylediğine daha çok inanırlar.
-Seni dinlemeye istekli olanlara hitap edin. Onun için insanların seni dinlemesi için istek uyandır.
-Hüsrana uğramış kişilere seslenin. Problemlerinizin çözümünün sizde olduğunu söyleyin. Bunlar her söylenene daha kolay inanırlar. Aslında aldatılmaktan da biraz hoşlanırlar.Çiller meydanlarda iki anahtar göstererek başbakan olmuştu.Unutmayın.
-Rakiplerine onlara olumsuz bir imaj yaratacak lakaplar takın.
-Rakiplerine karşı olanlarla ortak hareket noktaları bulun.
-Zeka ve kültür olarak en alt seviyedekiler seni rahatça anlasınlar. Bunların anlayacağı şekilde sade ve basit bir söylem kullanın. Diğerleri de seni rahatça anlayacaktır.
-Zenginlik, refah, güvenlik gibi olumlu vaatlerde bulun. Fakir edebiyatı yapmayın. İnsanlar fakirlik değil zenginlik isterler.İnsanlara ümit verin.
-Propaganda birbirini destekleyecek şekilde ve sürekli olmalıdır. Kopukluk ve söylemlerde değişiklik, yön değiştirme gibi şeyler inandırıcılığı sarsar.
-Geçmiş ve gelecek hakkında sadece olumlu şeyler üzerinde durun.
-Televizyon vb. yerlerde konuşacaksanız insanların yorgun olduğu ve sizi sorgulayamayacağı akşam saatlerini seçin.
-Tekrar propagandanın ve öğrenmenin temelidir. Sürekli tekrarlayın. Ta ki insanlar sizin ne söylediğinizi ezberleyip kendi fikriymiş gibi algılayana kadar.
-Propagandanızı kendi söylemlerinizin üzerine kurun ancak rakibin hatalarını küçük düşürücü ve bezdirici şekilde kullanın. Rakibinizin inanılırlığı ve güvenilirliğini sarsın.
-Konuşmalarınızı kişilerden çok kitlelere yapın.

Saygılar sunarım.

*Yararlanılan kaynak: J.A.C Brown, Beyin Yıkama.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder