.quickedit {display:none;} .quickedit {display:none;}

15 Kasım 2013 Cuma

Çin tek çocuk uygulamasına son mu veriyor?

Daha önce Çin'in nüfus politikalarından bahseden yazılar yazmıştım. Orada da bahsettiğim gibi Çin aşırı yoğun nüfusuna uzun süredir bir çözüm arıyor. Bu kapsamda 1980 yılında tek çocuk uygulaması getirmişti. Bu uygulama gereği Çinli aileler sadece bir çocuk sahibi olabiliyorlardı. Ancak bu uygulama nüfus artışını yavaşlatmakla beraber çok farklı sorunların ortaya çıkmasına sebep oldu. 

Tek çocuk politikası nüfusun hızlı artışını önlerken, uzun vadede başka ciddi problemler ortaya çıkmaya başladı. Özellikle kırsal kesimde erkek çocuk patlaması yaşanınca bu durum sosyal sorunları da beraberinde getirdi. Erkekler artık evlenecek kız bulamamaya başladı. Uygur bölgesindeki çatışmaların bile bu erkek nüfusundaki fazlalıktan dolayı  Müslüman  kızlara sataşan Çinli delikanlılar yüzünden başladığı iddia edilmektedir.


 Ayrıca toplumda yaş oranlarına göre dengesiz bir nüfus dağılımı ortaya çıkmaya başladı. Çin'de; 60 yaşın üzerindeki insan sayısının 2050 yılında nüfusun yüzde 31.1’ine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Çin içerisinde bu yasaya karşı yoğun bir tepki de oluşmuştu. Yasanın kalkması veya gevşetilmesi için uzun süredir mücadele eden bir çok grup vardı.

Bu mücadele, tek çocuk uygulamasından ortaya çıkan olumsuz etkilerle de birleşince Çin yönetimi üzerinde etkisini göstermeye başlamış görünüyor. Nitekim Çin Komünist Partisi 373 kişilik merkez örgütü ile yaptığı toplantıdan sonra bu konuda reform yapılacağını duyurdu.

Açıklanan reform kararlarına göre, tek çocuk politikasında değişikliğe gidiliyor. Artık, çiftlerden birinin kardeşinin bulunmaması durumunda ikinci çocuğu yapma hakları olacak. 
Görüldüğü gibi bu reform tam bir serbestlik getirmiyor. Sadece belirli şartlarda ikinci çocuğa izin veriyor. 
Çin yönetimi bir nüfus patlamasına sebep olmamak için kademeli bir serbestlik düşünüyor olabilir. Eğer öyleyse bu atılan ilk adım olduğundan benzer adımları da gelecekte bekleyebiliriz. 
Ancak sanırım bu adımı daha çok; toplumsal tepkileri azaltmak için atmış olabilirler. Çünkü Çin, zaten mevcut nüfusunu ne yapacağını bilemezken artan hızlı bir nüfus çok daha büyük ve çözümü neredeyse imkansız sorunlar yaratacaktır. Yani Çin nüfus kontrolü yapmaya mecburdur.


Saygılar sunarım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder