.quickedit {display:none;} .quickedit {display:none;}

2 Kasım 2013 Cumartesi

Gerçekler değil masallar para eder!....


Heredot Kimdir?
Herodot  MÖ 484’te Halikarnas (Bodrum)’da doğmuş,  MÖ 425’te İtalya’da ölmüş ünlü bir yazar ve tarihçidir. Tarihin babası olarak ta anılır. Gezilerinde gördüğü yerleri ve insanları anlattığı, Herodot Tarihi olarak bilinen eseriyle tanınır. Eserinin esas konusu, Persler ve Yunanlar arasında yapılan Pers savaşlarıdır 

Tukidides kimdir?
Tukidides, (yak. MÖ 460 – MÖ 395) Antik Yunan tarihçisi ve MÖ 5. yüzyılda Sparta ile Atina arasında yaşanan Peloponez Savaşı tarihinin yazarıdr. Tukidides Atina ile Sparta arasındaki 30 yıl süren ve MÖ 404 yılında sona eren ünlü Pelopponnes savaşları sırasında yaşamış ve bu savaşları tasvir etmiştir. Thukydides, tarihi her şeyden önce, siyasî açıdan inceler ve tarih ile bunun için ilgilenir. Tukidides yapıtını, vatandaşlarına siyasî bir eğitim kazandırmak, onları siyasî açıdan bilgilendirmek için yazmıştır.

Tukidides, Herodot'a göre, çok farklı bir tarihçidir. Herodot yalnızca bir öykücüdür, oysa Tukydides tarihi, siyasî açıdan ele alan bir tarihçidir. Tukidides bilimsel tarihçiliğin kurucusu olarak anılır. Çünkü sıkı bir delillere/kaynaklara dayanma kuralı koymuş ve olayları tanrılara bağlamadan mevcut gerçeklere göre analiz etmiştir.O aynı zamanda ‘’Politik Realizm’’ (Politik Gerçekçilik)’in kurucusu olarak ta anılır. Çünkü  uluslar arasındaki ilişkileri, hak kavramından çok reel gerçeklere göre değerlendirmiştir.

Herodot’u hemen herkes duymuştur. Ama nedense Tukidides o kadar meşhur değildir. 

Acaba neden?

Günümüzde yayımlanan tarih konusundaki kitaplara bakınca görüyorum ki durum hala aynı. Gerçek tarihçilerin kitapları çok az satarken ve kendileri de pek tanınmazken, tarih bile okumayan araştırmacı yazarların tarih kitapları yüz binler satıyor, bunların isimlerini ise herkes biliyor.

Bu gün de doğru olan değil popüler olan talep görüyor.

Güvenilir kaynaklara dayanan gerçekler değil, hayal ürünü ajitasyonlar talep görüyor.

Bilgisi olan değil çevresi (partisi, tarikatı, cemaati vb) olan yükseliyor.

Saygılar sunarım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder