.quickedit {display:none;} .quickedit {display:none;}

25 Kasım 2013 Pazartesi

Devletler arası ilişkilerde, caydırıcılık ne demektir? Caydırıcılık nasıl sağlanır? Türkiye'nin caydırıcı gücü ne durumdadır?

 Caydırma ve Caydırıcılık ne demektir? 


Caydırma kelimesi, Türk Dil Kurumu Sözlüğünde; caydırmak işi, bir gözlem sürecinde bilgi vermekten kaçınanların engellerini aşarak istemli katılımlarını sağlama ve yüreklendirme şeklinde açıklanmaktadır. 

Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisinde ise; bir devletin, olası düşmanı kendisine karşı saldırıya geçmekten vazgeçirmek için giriştiği eylem olarak ifade edilirken bu eylem sonucunda düşmanın, elde edeceği şeyin, saldıracağı devletin kendisine vermek kararında olduğu zarara değmeyeceğine inanması gerektiği belirtilmektedir.

Askeri literatürde ise, caydırma terimi ile; hasım tarafı tecavüzden vazgeçirerek milli çıkarları sağlamak ve milli hedefleri elde etmek amacıyla, ona, savaşa girmesi durumunda zararlı çıkacağını gösterecek şekilde askeri gücün geliştirilmesi ve kullanılması işlemi anlaşılmaktadır. Caydırma kelimesini açıkladıktan sonra caydırıcılık kelimesi ile ne anlaşıldığına gelelim. 

Caydırıcılık; düşmanı, kendi milli çıkarlarını gerçekleştirmek için askeri güce başvurduğu takdirde, sonuçta kendisinin bu eylemden büyük bir zararla çıkacağına inandırma ve onu saldırmaktan vazgeçirmektir. Bu politika için ise askeri gücün üstün tutulması gerekmektedir.Bu tanımlardan da anlaşılacağı üzere, hasmın niyet ve maksadını uygulamaya koymaktan vazgeçirilmesi anlamını taşıyan caydırma; daha çok barış ve kriz dönemlerinde uygulanan bir politikadır. 

Düşmanı caydırmak için askeri gücün gösterilmesi işlemi ise; atış, tatbikat ve gösteri gibi faaliyetlerle icra edilir. 

Bu politika uygulanırken, sadece askeri gücün değil, aynı zamanda diğer milli güç unsurlarının da kullanılabileceği düşmana gösterilmelidir. 

Bu milli güç unsurları:Askeri güç, psikososyal güç, insan gücü, coğrafi güç, ekonomik güç, politik ve idari güç, teknolojik güç gibi güç unsurlarından oluşur.

1990 öncesi iki kutuplu dünya düzeninde caydırma daha çok sayısal askeri üstünlük ile sağlanmaya çalışılırken, günümüzde bu durum tamamen değişmiştir. Artık, siyasi ve ekonomik güç ile desteklenmeyen bir askeri gücün caydırıcılık vasfının olmadığı görülmektedir. 

Günümüzde caydırıcılığı artıran diğer bir etken ise; çok uluslu oluşumlar ve faaliyetlerin içinde fiilen var olmaktır. Bu tür faaliyetlere katılım; siyasi, ekonomik ve askeri güç göstergesi olarak kabul edilmektedir.

Caydırıcılığın etkili olabilmesi için genellikle şunlar yapılmaktadır:
*Teknolojiyi etkin kullanan, bilgi üstünlüğü sağlayan, etkili bir komutaya ve komuta kontrol sistemine sahip olan, yüksek teknolojili ve kuvvet çarpanı etkisi sağlayan silahlara sahip bir silahlı kuvvetlere sahip olmak.
*Uluslararası askeri ittifaklara katılmak ve bu ittifaklarda etkili olmak.
*Çok uluslu barışı destekleme ve barışı koruma harekatlarına katılmak.
*Modern gemiler ve uçaklarla yabancı ülke ziyaretleri yapmak, gösteri ve tatbikatlara iştirak etmek.
*Ülke içinde müstakilen veya başka ülkelerle birlikte, uygun zaman ve yerlerde büyük tatbikatlar icra etmek.
*Savunma sanayiini geliştirmek ve yüksek teknoloji ürünleri ile uluslararası sergi ve fuarlara katılmak.
*Muhtemel düşmana karşı bilgi harekatı ve psikolojik harekat uygulamak.
*Kriz anlarında tam kararlılık göstermek.
*Tehditlere karşı, tehdidin ortaya çıkmasından itibaren derhal tedbir almak vb.

Sonuç olarak caydırma; hasmın niyet ve maksadını uygulamaya koymasını vazgeçirmek esas alınarak yapılan faaliyetlerin tümüdür. Siyasi ve ekonomik güç ön plandadır. Askeri güç pasif fakat etkili ve kararlı olarak kullanılır. Diğer güç unsurları da gerektiği yerlerde kullanılır. Daha çok barış ve kriz durumlarında uygulanır.


Türkiye'nin caydırıcılığı ne durumdadır? 

Türkiye'nin caydırıcılığının değerlendirilmesini okuyuculara bırakıyorum. Herkes kendi yorumunu yapabilir. 

Bunu yaparken; iç savaşla iyice zayıflamış olan Suriye'yi bile ne kadar caydırabildiğimizi/ya da caydıramadığımızı da göz önüne almak uygun olur sanırım.

Saygılar sunarım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder